[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4770: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3884)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4772: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3884)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4773: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3884)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4774: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3884)
 Forum eduweb.pl • Wyświetl temat - [Photoshop] Cięcie layout'u
Z uwagi na dużą liczbę wpisów stworzonych bez wątpienia wyłącznie w celu pozycjonowania stron na określone frazy, dodaliśmy do wszystkich linków (w postach i podpisach) atrybut rel="nofollow". Z tego względu wszystkie dodane linki straciły swoją moc pozycjonerską. Forum jest dla Was, dlatego prosimy o zamieszczanie wyłącznie "prawdziwych" tematów i odpowiedzi.

[Photoshop] Cięcie layout'u

Photoshop, Lightroom, tworzenie grafiki i edycja zdjęć
  • Wiadomości
Offline
Awatar użytkownika

Marylka

  • Posty: 73
  • Rejestracja: 5 mar 2010, o 20:28
  • Lokalizacja: Mikołów

[Photoshop] Cięcie layout'u

Post9 kwie 2010, o 20:32

Zaczynam dopiero zabawę

Stworzyłam layout

http://yfrog.com/49layouttcmj

Teraz mam problem jak go dobrze pociąć, bo nie mam jednolitego
tła i tam wsadzić menu, które też nie jest proste.


Potem chce zakodować pod Joomla.

Z góry dziękuję za wskazówki.
Offline
Awatar użytkownika

Ancik

  • Posty: 127
  • Rejestracja: 7 kwie 2010, o 20:02
  • Lokalizacja: Jaworzno

Re: [Photoshop] Cięcie layout'u

Post9 kwie 2010, o 20:57

Witaj,

Jeżeli chcesz wziąść się za tego typu rzeczy zalecam zagłębić się nieco w ten temat. Jest mnóstwo tutoriali, poradników, kursów dzięki którym zrozumiesz ten temat w pełni, tym bardziej że nie jest to nic trudnego. Doskonałym przykładem takiego kursu będzie kurs eduweb: Techniki projektowania w Adobe Photoshop.
Jeżeli jednak chodzi o twój szablon, to znajduje się w nim wiele elementów, dla których jedynym wyjściem jest wycięcie ich w całości. W przypadku menu, trzeba wyciąć je cale i w środku odpowiednio wypozycjonowac linki do poszczególnych działów.

Jeśli chodzi o tło kontentu, tutaj sprawa też nie jest prosta. Gdybym był na twoim miejscu to zapewne poszedłbym na pewien kompromis i nieco je ujednolicił, tzn lekko po bokach dałbym te ściemnienia a tam gdzie jest już strichte zawartość zostawiłbym prosty jednolity kolor.
Offline
Awatar użytkownika

Marylka

  • Posty: 73
  • Rejestracja: 5 mar 2010, o 20:28
  • Lokalizacja: Mikołów

Re: [Photoshop] Cięcie layout'u

Post9 kwie 2010, o 22:55

Ancik THX za odpowiedź

Posiadam ten kurs, właśnie go przerabiam. Co do tych elementów, bardzo chce pozostawić te elementy tła kontentu.
A w menu dałam cień i z tym cieniem mogę go spokojnie wyciąć.

Słyszałam że coraz więcej webmasterów daje cały layout bez wycinania. Czy takie coś można zrobić dla Joomla?
Offline
Awatar użytkownika

Ancik

  • Posty: 127
  • Rejestracja: 7 kwie 2010, o 20:02
  • Lokalizacja: Jaworzno

Re: [Photoshop] Cięcie layout'u

Post9 kwie 2010, o 23:09

Szczerze powiedziawszy nie mam z joomla żadnego doświadczenie więc w kwesti tego pytania musisz poczekać na odpowiedź kogoś innego;).
Miło wiedzieć, że właśnie przerabiasz ten kursik. Po jego skończeniu powinnaś nauczyć się myśleć w tym języku i wszystko powinno przychodzić prościej :).

Co masz na myśli mówiąc cały layout bez wycinania?
Offline
Awatar użytkownika

primo

  • Posty: 282
  • Rejestracja: 14 mar 2010, o 01:03
  • Lokalizacja: Strzegom

Re: [Photoshop] Cięcie layout'u

Post9 kwie 2010, o 23:16

pozdrawiam

primo
http://serwisweb.pl/
Offline
Awatar użytkownika

lukasz

Moderator

Moderator

  • Posty: 126
  • Rejestracja: 5 mar 2010, o 16:37
  • Lokalizacja: Szaniawy

Re: [Photoshop] Cięcie layout'u

Post9 kwie 2010, o 23:23

A powiedz jeszcze czy strona ma być oblana jakimś jednolitym tłem czy może chcesz żeby poszczególne elementy tła rozciągały się na całą szerokość okna przeglądarki?
Nie wiem czy się precyzyjnie wyraziłem, ale jakoś nie mogę dobrać innych słów ;)

Chętnie Ci jakoś pomogę, tyle tylko że też nie mam kompletnie doświadczenia z jomlą, tak że nie wiem czy moja pomoc coś da, ale spróbować możemy.
Offline
Awatar użytkownika

primo

  • Posty: 282
  • Rejestracja: 14 mar 2010, o 01:03
  • Lokalizacja: Strzegom

Re: [Photoshop] Cięcie layout'u

Post9 kwie 2010, o 23:28

W joomli wymienia się sekcję head, wstawia pomiędzy znaczniki div kilka linijek kodu, a reszta już działa będąc zależnym od kodu xhtml. Niemal tak jakbyście statyczną stronę xhtml wypełniali treścią. Sugerowałbym kupienie przykładowego szablonu joomla: www.nowa-strona.pl lub www.sklep-joomla.pl przejrzenie przykładu i zaadoptowanie pod swoje potrzeby. Tak się najszybciej nauczysz.
pozdrawiam

primo
http://serwisweb.pl/
Offline
Awatar użytkownika

Marylka

  • Posty: 73
  • Rejestracja: 5 mar 2010, o 20:28
  • Lokalizacja: Mikołów

Re: [Photoshop] Cięcie layout'u

Post10 kwie 2010, o 13:26

Chciałabym żeby te tło kontentu było takie jak mam, nie wiem jak to pociąć żeby było dobrze, całe tło kontentu? I jak zrobić żeby się rozciągało w dół. Jakbyście mi poradzili jak mam to zrobić...
Offline
Awatar użytkownika

Ancik

  • Posty: 127
  • Rejestracja: 7 kwie 2010, o 20:02
  • Lokalizacja: Jaworzno

Re: [Photoshop] Cięcie layout'u

Post10 kwie 2010, o 14:03

Jeżeli zależy Ci na tym tle, to niestety nie widze inne opcji jak wycięcie go w całości. Tzn ciężko dostrzec tu elementy, dla których można by ustawić repeat i żeby wyglądało to jakoś spójnie.
Tak jak wspomniałem już wcześniej, jeżeli masz już jakiś określony cel, to czasem trzeba pójść na pewien kompromis.
Offline
Awatar użytkownika

Marylka

  • Posty: 73
  • Rejestracja: 5 mar 2010, o 20:28
  • Lokalizacja: Mikołów

Re: [Photoshop] Cięcie layout'u

Post10 kwie 2010, o 15:20

A może tak, podzielić tło kontentu na trzy części, w środku jest taka część która dała by się powielić żeby tło ściągało na dół...
Następna

Wróć do Grafika i Fotografia

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron