Z uwagi na dużą liczbę wpisów stworzonych bez wątpienia wyłącznie w celu pozycjonowania stron na określone frazy, dodaliśmy do wszystkich linków (w postach i podpisach) atrybut rel="nofollow". Z tego względu wszystkie dodane linki straciły swoją moc pozycjonerską. Forum jest dla Was, dlatego prosimy o zamieszczanie wyłącznie "prawdziwych" tematów i odpowiedzi.

Długość tekstu

Premiere, After Effects, efekty specjalne oraz 3D
  • Wiadomości
Offline

mleczarz

  • Posty: 50
  • Rejestracja: 22 kwie 2010, o 14:33

Długość tekstu

Post27 maja 2014, o 17:41

Cześć,
Czy jest jakaś metoda na obliczenie długości tekstu na solidzie albo dopasowania rozmiarów solida na którym wpisano już tekst?
Chcę bowiem zrobić serię podpisów do filmu, a ich długość będzie różna. Na każdej z warstw, na której znajduje się podpis będzie przesuwać się flara, odpowiednio odsłaniając tekst. Żeby nie robić tego ręcznie (podpisów może być sporo), chciałbym to zrobić proceduralnie, tzn. wpisuję w precompie tekst, obliczam długość precompa w x i przesuwam flarę od początku to końca tego precompa. W zależności od długości tekstu flara może przebywać w danym czasie krótszą lub dłuższą drogę - ręcznie ustawianie pozycji dla klatek kluczowych to podejście nieco amatorskie, a ja chciałbym sobie sprawę uprościć ekspreszynem :)

Z góry dzięki za pomysły,
Pozdr.
Mleczarz
Offline
Awatar użytkownika

maltaannon

Team eduweb

Team eduweb

  • Posty: 126
  • Rejestracja: 12 mar 2010, o 19:15
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Długość tekstu

Post2 cze 2014, o 16:55

Trafiles niestety na bol wszystkich milosnikow ekspreszynow. Nie ma mozliwosci pobrania/sprawdzenia ile pikseli zajmuje tekst. Jedyne co mozesz zrobic, to rozne sztuczki z samym tekstem.

Przykladowo - jesli uzywasz czcionki monospaced (o jednakowej szerokosci kazdego ze znakow) to mozesz przyjac, ze szerokosc na znak to X pikseli i potem przemnozyc sobie te wartosc przez ilosc znakow.

Niestety - pewnie korzystasz z jakiegos ladniejszego fonta niz Fixedsys, wiec sprawa jest trudniejsza. Tutaj musisz "pocelowac w srodek", czyli sprawdzic ile srednio pikseli wypada na znak i na tej podstawie obliczac.

Jesli wszystkie te zmienne podepniesz sobie to jakis sliderow powinno byc moze nie idealnie, ale znacznie lepiej i sprawniej, niz robienie tego recznie. Prawdopodobnie przy polowie podpisow nie bedzie trzeba robic zadnych zmian, a przy innych trzeba bedzie troche pozmieniac te parametry.
Offline

mleczarz

  • Posty: 50
  • Rejestracja: 22 kwie 2010, o 14:33

Re: Długość tekstu

Post2 cze 2014, o 19:42

Wielkie dzięki za odpowiedź :)
Czyli trochę automatyki, a trochę ręcznych robótek mnie czeka :D A ekspreszynami to właśnie Ty, o Guru, mnie zaraziłeś, stąd moje pytanie :)

Pozdrawiam,
Piotrek
Offline
Awatar użytkownika

Yasiek

  • Posty: 213
  • Rejestracja: 30 wrz 2011, o 19:30
  • Lokalizacja: Dublin

Re: Długość tekstu

Post3 cze 2014, o 13:23

a gdyby tak zastosowac jakis preset na tekscie - jakis Fade In na przyklad - to zdaje sie dziala samorzutnie - wiec za kazdym zaaplikowaniem sam se znajduje dlugosc tekstu - i teraz do offsetu jakos zremapowac polozenie flary, potem tylko zmieniac text zrodlowy???

p.s
to jest pytanie - nie wiem jak to zrobic
Pozdro
Yasiek
Non progredi est regredi
Offline
Awatar użytkownika

maltaannon

Team eduweb

Team eduweb

  • Posty: 126
  • Rejestracja: 12 mar 2010, o 19:15
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Długość tekstu

Post5 cze 2014, o 10:50

pomysl dobry, tylko wszystko rozbija sie o to, ze trzeba te dlugosc, ktora preset "znajduje" przekonwertowac z dlugosci w ilosci znakow na dlugosc w pikselach na ekranie. i tutaj jest wlasnie trudnosc.

mleczarz - wielkie dzieki. ciesze sie, ze kombinujesz w ten sposob. rozumiem, ze odczules juz jaka w tym siedzi potega :) daj znac co wymysliles.

powodzenia :)

Wróć do Postprodukcja Wideo i 3D

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość