Z uwagi na dużą liczbę wpisów stworzonych bez wątpienia wyłącznie w celu pozycjonowania stron na określone frazy, dodaliśmy do wszystkich linków (w postach i podpisach) atrybut rel="nofollow". Z tego względu wszystkie dodane linki straciły swoją moc pozycjonerską. Forum jest dla Was, dlatego prosimy o zamieszczanie wyłącznie "prawdziwych" tematów i odpowiedzi.

[WP] Easy fancybox nie działa

Joomla!, Drupal, WordPress i inne...
  • Wiadomości
Offline
Awatar użytkownika

poloo89

  • Posty: 47
  • Rejestracja: 31 mar 2011, o 23:09

[WP] Easy fancybox nie działa

Post3 paź 2015, o 03:12

witam,
stworzyłem swój szablon do wordpressa, chciałbym dodać do niego plugin easy fancybox, chciałbym aby zdjęcia dodane na statycznej stronie w galerii wordpressowskiej otwierały się w lightboxie..
jednak po instalacji fanxyboxa nic się dzieje..
zdjęcia są ustawione na docelowy odnośnik do pliku ale zamiast lightboxa otwierają się normalnie w oknie przeglądarki...

proszę o pomoc gdzie szukać przyczyny problemu..
Pozdrawiam.
Offline
Awatar użytkownika

Piotr Palarz

Ekspert

Ekspert

  • Posty: 685
  • Rejestracja: 24 kwie 2012, o 00:37

Re: [WP] Easy fancybox nie działa

Post3 paź 2015, o 12:32

Standardowo, sprawdziłbym czy w konsoli przeglądarki pojawiają się jakieś błędy. Może masz dwa razy załadowane na stronie jQuery.
Obrazek
Offline
Awatar użytkownika

poloo89

  • Posty: 47
  • Rejestracja: 31 mar 2011, o 23:09

Re: [WP] Easy fancybox nie działa

Post4 paź 2015, o 14:22

niestety konsola nie pokazuje żadnych błędów... :|

jakbyś mógł wyjaśnić co znaczy 2 razy załadowane jQ na stronie ?
Z góry dzięki.
Pozdrawiam
Offline
Awatar użytkownika

Piotr Palarz

Ekspert

Ekspert

  • Posty: 685
  • Rejestracja: 24 kwie 2012, o 00:37

Re: [WP] Easy fancybox nie działa

Post5 paź 2015, o 12:00

Niektóre dodatki, takie jak np. Fancybox ładują sobie na stronie bibliotekę jQuery. Jeśli dodatek nie jest napisany profesjonalnie i nie korzysta ze specjalnych funkcji WordPressa do ładowania skryptów JavaScript, to może być tak, że 2 różne dodatki załadowały dwukrotnie tę bibliotekę i jest konflikt. Lub być może Ty, jako autor szablonu, gdzieś w kodzie HTML podlinkowałeś na sztywno bibliotekę jQuery.

Przejdź do konsoli przeglądarki i wpisz: $.fn.jquery i powinna się pojawić wersja jQuery. Jeśli się nie pojawi, to oznacza, że jQuery nie działa na tej stronie poprawnie.
Obrazek
Offline
Awatar użytkownika

poloo89

  • Posty: 47
  • Rejestracja: 31 mar 2011, o 23:09

Re: [WP] Easy fancybox nie działa

Post5 paź 2015, o 15:21

konsola po wpisaniu $.fn.jquery zwraca wersję uploadowaną na hosting.

na stronie mam w headerze załadowany plik jQ:
Kod: Zaznacz cały
<script type="text/javascript" src="<?php echo OKROL_URL ?>_files/scripts/jquery-2.1.4.min.js"></script>


OKROL_URL jest zdefiniowana w functions.php w następujący sposób:
Kod: Zaznacz cały
if(!defined('OKROL_URL')){
define ('OKROL_URL', WP_CONTENT_URL.'/themes/'.get_template().'/');
}


skrypt odpowiedzialny za sprawdzanie formularza kontaktowego napisany w jQ na stronie działa bez problemu.

Innych pluginów wordpressowych poza fancyboxem nie mam zainstalowanych.
Offline
Awatar użytkownika

poloo89

  • Posty: 47
  • Rejestracja: 31 mar 2011, o 23:09

Re: [WP] Easy fancybox nie działa

Post9 paź 2015, o 20:12

Czy mogę jeszcze liczyć na jakieś wskazówki, nie bardzo wiem jak się do tego zabrać ;|
Offline
Awatar użytkownika

Piotr Palarz

Ekspert

Ekspert

  • Posty: 685
  • Rejestracja: 24 kwie 2012, o 00:37

Re: [WP] Easy fancybox nie działa

Post10 paź 2015, o 14:25

Spróbuj na chwilę wyłączyć ładowanie jQuery ręcznie. Czyli to co wyżej pokazałeś i zobacz, czy FancyBox zacznie działać. Daj znać ;)
Obrazek
Offline
Awatar użytkownika

poloo89

  • Posty: 47
  • Rejestracja: 31 mar 2011, o 23:09

Re: [WP] Easy fancybox nie działa

Post10 paź 2015, o 19:58

nic to nie zmienia, co więcej, już na 2 stronach nie działa mi ten plugin :/
Offline
Awatar użytkownika

poloo89

  • Posty: 47
  • Rejestracja: 31 mar 2011, o 23:09

Re: [WP] Easy fancybox nie działa

Post11 paź 2015, o 22:55

Witam ponownie z dobrymi wieściami :)
poprosiłem również o pomoc na forum wordpress.org

wystarczyło przed znacznikiem </body> dołożyć kod wp_footer();

Kod: Zaznacz cały
[...]
<?php wp_footer(); ?>
</body>
</html>


teraz plugin działa bez najmniejszego problemu :)
Offline
Awatar użytkownika

Piotr Palarz

Ekspert

Ekspert

  • Posty: 685
  • Rejestracja: 24 kwie 2012, o 00:37

Re: [WP] Easy fancybox nie działa

Post12 paź 2015, o 00:55

Nie wpadłbym na to, że tego nie masz ;) To ważne, tak samo jak wp_head() w <head> strony. To właśnie w tych miejscach WordPress i pluginy mogą ładować skrypty, style czy inne meta tagi.
Obrazek
Następna

Wróć do Systemy CMS

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

cron