Z uwagi na dużą liczbę wpisów stworzonych bez wątpienia wyłącznie w celu pozycjonowania stron na określone frazy, dodaliśmy do wszystkich linków (w postach i podpisach) atrybut rel="nofollow". Z tego względu wszystkie dodane linki straciły swoją moc pozycjonerską. Forum jest dla Was, dlatego prosimy o zamieszczanie wyłącznie "prawdziwych" tematów i odpowiedzi.

Formularz: Gdy pole nie potrzebuje jeszcze raz być uzupelnia

asp.NET, PHP oraz bazy danych
  • Wiadomości
Offline
Awatar użytkownika

moli

  • Posty: 73
  • Rejestracja: 31 paź 2012, o 09:50

Formularz: Gdy pole nie potrzebuje jeszcze raz być uzupelnia

Post27 kwie 2013, o 15:58

Siemanko!
Mój problem polega na tym, iż stworzyłem fajny formularz w phpie i wiadomo uzupełnienie jego dokonuje zmian w bazie danych.. Występują tam pola typu imię i nazwisko itp.. Dajmy na to strzeliłem literówkę w imieniu to wchodzę w magiczny formularz z mysql UPDATE i poprawie imię nie uzupełniając reszty pól. Czyli jak się można domyśleć po zatwierdzeniu zmian staną się puste. Jak taki problem rozwiązać?
Problem raczej banalny dla programistów, ale cóż.. domyślam się, że można coś takiego zrobić na tablicach... ale chciałbym zobaczyć i przeanalizować gotowe rozwiązanie, bo w ten sposób wiem, że się nauczę... Proszę o pomoc ;)

Pozdrawiam
Offline

sylwek

  • Posty: 64
  • Rejestracja: 7 maja 2010, o 00:50

Re: Formularz: Gdy pole nie potrzebuje jeszcze raz być uzupe

Post29 kwie 2013, o 12:48

sprawdź które pole zostało uzupełnione i aktualizuj tylko te pole. Puste pola zostaw tak jak są.
Offline
Awatar użytkownika

moli

  • Posty: 73
  • Rejestracja: 31 paź 2012, o 09:50

Re: Formularz: Gdy pole nie potrzebuje jeszcze raz być uzupe

Post30 kwie 2013, o 15:21

ale jak wybrać te pola?
Offline
Awatar użytkownika

Yasiek

  • Posty: 213
  • Rejestracja: 30 wrz 2011, o 19:30
  • Lokalizacja: Dublin

Re: Formularz: Gdy pole nie potrzebuje jeszcze raz być uzupe

Post4 sie 2013, o 15:51

PRZED Update'm:
1. zrob selecta dla danego rekordu - dostaniesz wszystkie dane lacznie z ta zle wpisana
2. zapisz toto do jakis zmiennych
3. wprowadz nowa watrosc
4. sprawdz ktora wartosc sie zmienila
5. zmien tylko te wartosc i dodaj cala reszte jak byla
Non progredi est regredi

Wróć do Server side

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość

cron