[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4770: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3884)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4772: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3884)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4773: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3884)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4774: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3884)
 Forum eduweb.pl • Wyświetl temat - problem z obiektami na scenie
Z uwagi na dużą liczbę wpisów stworzonych bez wątpienia wyłącznie w celu pozycjonowania stron na określone frazy, dodaliśmy do wszystkich linków (w postach i podpisach) atrybut rel="nofollow". Z tego względu wszystkie dodane linki straciły swoją moc pozycjonerską. Forum jest dla Was, dlatego prosimy o zamieszczanie wyłącznie "prawdziwych" tematów i odpowiedzi.

problem z obiektami na scenie

Obsługa programu, animacja, AS2, AS3
  • Wiadomości
Offline

prace09

  • Posty: 12
  • Rejestracja: 15 sty 2012, o 11:49

problem z obiektami na scenie

Post1 lip 2012, o 13:21

problem z obiektami na scenie, otoz zrobilem handlera w ktorym wszystkie obiekty sa pozycjonowane do srodka, przy skalowaniu oknem przegladarki, a z jakiegos dziwnego psosobu ciagle dostaje od kompilatore bledów : TypeError: Error #1009: Nie można uzyskać dostępu do właściwości lub metody dla odniesienia do obiektu null.
at skrzypczyk_fla::MainTimeline/resizeHandler()
at skrzypczyk_fla::MainTimeline/frame1()


dodam tez ze kozystam z swffit po to aby na mniejszych monitorach miec scrolbary
oto mój kod :


resizeHandler (null);


stage.scaleMode = StageScaleMode.NO_SCALE;
stage.align = StageAlign.TOP_LEFT;

stage.addEventListener(Event.RESIZE, resizeHandler);
function resizeHandler(e:Event):void {

banner_mc.x = stage.stageWidth / 2 - banner_mc.width / 2;
banner_mc.y = 9;
menu_mc.x = stage.stageWidth / 2 - menu_mc.width / 2;
menu_mc.y = 140;
content_mc.x = stage.stageWidth / 2 - content_mc.width / 2;
content_mc.y = 240;

bgTexture_mc.x = stage.stageWidth / 2 - bgTexture_mc.width / 2;
bgTexture_mc.y = stage.stageHeight / 2 - bgTexture_mc.height / 2;
copyright_mc.y = stage.stageHeight - copyright_mc.height - 8;

footer_mc.width = stage.stageWidth;
footer_mc.y = stage.stageHeight - footer_mc.height;

formularz_mc.x = stage.stageWidth / 2 - formularz_mc.width / 2;
formularz_mc.y = 240;
}



Pozdrawiam
Offline

zchrobot

Team eduweb

Team eduweb

  • Posty: 1319
  • Rejestracja: 4 mar 2010, o 20:44

Re: problem z obiektami na scenie

Post2 lip 2012, o 14:01

Offline

prace09

  • Posty: 12
  • Rejestracja: 15 sty 2012, o 11:49

Re: problem z obiektami na scenie

Post2 lip 2012, o 15:28

ale momencik, jak ? do tej funkcji resizehandler mam to dodac zamiast np banner_mc...... to zmienic na if(banner_mc){
banner_mc.x = stage.stageWidth / 2 - banner_mc.width / 2;
banner_mc.y = 9;
}

???? bo nie czaje, czy napoisac to w osobnej lini ?
Offline

zchrobot

Team eduweb

Team eduweb

  • Posty: 1319
  • Rejestracja: 4 mar 2010, o 20:44

Re: problem z obiektami na scenie

Post3 lip 2012, o 08:50

dokładnie tak w metodzie resizehandler
Offline

prace09

  • Posty: 12
  • Rejestracja: 15 sty 2012, o 11:49

Re: problem z obiektami na scenie

Post3 lip 2012, o 17:25

no to tak: zrobiłem tak jak powiedziałeś jednak "informacje wyjsciowe" wyrzuca mi :

TypeError: Error #1010: Zapytanie szukania nie zostało zdefiniowane i nie zawiera żadnych właściwości.
at skrzypczyk_fla::MainTimeline/xmlLoaded()
at flash.events::EventDispatcher/dispatchEventFunction()
at flash.events::EventDispatcher/dispatchEvent()
at flash.net::URLLoader/onComplete()


a strona no musze przyznac ze dziala lepiej, bo przynajmniej footer nie wariuje, ale mimo to elementy nie sa zawsze wysrodkowane tylko trzeba bezsensownie scrollowac ;/
Offline

zchrobot

Team eduweb

Team eduweb

  • Posty: 1319
  • Rejestracja: 4 mar 2010, o 20:44

Re: problem z obiektami na scenie

Post3 lip 2012, o 18:22

poprzednie błędy już zostały usunięte, masz za to kolejne znów odwołujesz się do zmiennej która ma wartość null uruchom w trybie debug czyli: ctrl+shift+enter będziesz miał wskazaną konkretną linię kodu w której zmienna ma wartość null

Wróć do Flash i ActionScript

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

cron