[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4770: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3884)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4772: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3884)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4773: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3884)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4774: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3884)
Forum eduweb.pl • Wyświetl temat - Kurs Cinema 4d - pytanie
Strona 1 z 1

Kurs Cinema 4d - pytanie

Post: 5 mar 2014, o 19:05
autor: Yasiek
Mam pytanie do materialu - nie bardzo ogarniam czy to odpowiednia przegrodka, ale zaryzykuje:)
O samym kursie - to wiadomo - wymiata, ale biorac pod uwage kto jest autorem to nie ma sie co za bardzo dziwic. Dobra - koniec slodyczy:)

Mam pytanie dotyczace materialow - w kursie Mr. Jerzy mowi (cos kolo 87-90 minuta) ze przy rzutowaniu typu flat na cylinder i zaznaczeniu tylko front i tak mamy tekssture (logo) z obu stron cylindra, co rzeczywiscie ma miejsce, ale zauwazylm ze jak juz sie toto wyrenderuje to tekstura jest tylko z przodu - nie wiem teraz czy to czasem nie ma zwiazku ze jade na Cinema 4d r 13 ( i nie - nie pirat) czy czegos czasem nie skopalem albo najzwyczajniej w swiecie nie zajazylem.....

Pozdrawiam
Yasiek

Re: Kurs Cinema 4d - pytanie

Post: 7 mar 2014, o 15:39
autor: maltaannon
Hej Yasiek. Dzieki za mile slowa :)

Oczywiscie masz racje. Dokladnie tak sie dzieje, ale czy nie jest to troche wbrew intuicji? Widziec teksture w viewporcie z obu stron, a przy renderze tylko z jednej? Takie rzeczy sie zdarzaja. Na dodatek tak czesto, ze nie mozna ich nazywac "wyjatkami od reguly", tylko kompletnie innym zestawem regul, ktore okreslaja co w jakiej sytuacji sie zachowa. Jak wspominalem przy wielu okazjach, kazdy nawet drobny fragment tego kursu mozna rozszerzyc do kilku godzin, wiec zdecydowalem sie przekazac w nim mnostwo takich pewnikow i zasad dzialania.

W tym przypadku zasada dzialania jest kierunek normali na poligonach, ktory okresla, czy poligon stoi do nas tylem czy przodem (i stad mamy Front i Back przy teksturowaniu). Gdy rzutujemy teksture, to ten kierunek rzutowania rowniez mozna rozumiec jak pewien normal, ktory "leci" tak dlugo, az nie napotka na przeszkode.

Gdy przejdziesz do edycji w trybie "Texture Mode" wlaczajac "Enable Axis" tak jak pokazalem w kursie, pokaze sie zolta plaszczyzna rzutowania. Wybierz narzedzie do przesuwania [E] i zauwaz, w ktora strone zwrocona jest niebieska os Z. To wlasnie jest kierunek tego rzutowania. Poniewaz viewport renderuje troche inaczej niz finalny render to moga tam byc niescislosci, i dlatego widzimy teksture po obu stronach. Jesli wyrenderujemy to tylko z jednej, poniewaz "promienie" z tekstury nie docieraja dalej. Jednak z matematycznego punktu widzenia (i wazne jest, aby to rozumiec) podglad we viewporcie tez jest poprawny, bo rzeczywiscie, nawet po dugiej stronie naszego obiektu, poligony patrza we wlasciwym kierunku i tekstura powinna byc tam widoczna.

Sprobuj poobracac sobie plaszczyzne rzutowania, np o 180 stopni tak, aby os rzutowania zmienila kierunek - tekstura rowniez sie przesunie.

Ostatecznie odpowiadajac na Twoje pytanie: zajarzyles i wpadles na cos, co podrazalo Twoje jarzenie, wiec musisz zajarzyc rowniez to, ze choc moze sie wydawac, ze mamy paradoks, bo dwa pewne fakty sie wzajemnie wykluczaja, to z pewnoscia tak nie jest i dziala tutaj jeszcze jakas inna "sila" z zewnatrz, o ktorej dowiesz sie z biegiem kursu, lub wlasnych zabaw z Cinema.

(A jesli chcesz, aby rzeczywiscie tekstura byla widoczna po obu stronach obiektow, ustaw parametr Side na Both)

Re: Kurs Cinema 4d - pytanie

Post: 10 mar 2014, o 20:02
autor: Yasiek
dziekuje za obszerna odpowiedz:)
na razie dla mnie intuicyjne jest tylko "close" i close all" :) ale dzieki kursowi pre do przodu jak radziecka lodz atomowa:) czekam kiedy jakis konkurs do tego kursu - nie wiem - moze na poczatek na najladniejszy szescian ( z moim sklillem projektanckim raczej najladniejsza plaszczyzne:))

Tak jeszcze dla tych co sie zastanawiaja - kupic czy nie kupic...ujol bym to tak:
no to jest taki mega (pewnie klnac nie wolno tutaj) manual do Cinema 4d po polsku, a najlepsze ze przypitraszony masa mega (to co wyzej w nawiasie) poczuciem humoru i uzytecznych rad. szkoda byloby mi wyda te kase w inny sposob. kropka
pozdrawiam
Yasiek

Re: Kurs Cinema 4d - pytanie

Post: 12 mar 2014, o 18:52
autor: maltaannon
Heh. Dzieki wielkie. Ciesze sie, ze kurs Ci sie podoba. Zapraszamtakze juz dzisiaj na 20:00 na kolejny darmowy warsztat z Cinemy 4D na zywo. http://eduweb.pl/live/voxelizacja-w-cinema-4d

Re: Kurs Cinema 4d - pytanie

Post: 12 mar 2014, o 20:30
autor: Yasiek
ooo dzieki - to moze jeeszcze zdaze...

taka mysl mi sie nasunela - bardzo fajny (tudziez fajna, bo nie wiem jak to sie odmienia) camera rig, ale iz jestem leniwy (czyli poniekad kreatywny) to pomyslalem ze fajnie byloby gdyby ten maly "kwadracik" od "wlacz/wylacz widok z kamery" byl przy nullu z CameraRig - nie trzeba byloby tego rozwijac i zwijac wiecznie - staralem sie toto osiagnac ale niestety bez rezultatu (zadowalajacego). wiem tez poniekad, ze mozna by ten przelacznik "wrzucic" do wiuportu, ale bedzie widoczny z nowu tylko kiedy bedzie zaznaczona kamera...czyli lipa:(
jak mozna to rozwiazac?????????

Re: Kurs Cinema 4d - pytanie

Post: 12 mar 2014, o 21:44
autor: Yasiek
dobra - ja tez jestem boski:)
wystarczy przeciagnac caly obiekt kamery do wiuporu i teraz jak sie klinkie na niego 2 razy to sie widzi "z kamery" a jak sie kliknie znowu 2 razy to sie widzi z perspektywy:)
a jakby znikal po odznaczeniu kamery to trzeba prawym kliknac na te przeciagnieta ikonke utworzona w wiuporcie i wybrac "Show->Always" :)
bystrosci mej na tym nie koniec - teearaz jak sie przeniesie wszystkie UserData na obiekt kamery to mamy wlaczanie/wylaczenie kamery plus calego riga w wiuporcie na jednej zakladce bez skakania po obiektach :D
brawo ja - jak sie gdzies sypnolem to prosze poprawic (nie chodzi o bledy ortograficzne - mam udokumentowana dysleksje i UK klawiature)
pozdro!
Awsome JA:D

ps - tylko ze nie beda dzialac te UserData na kamerze - w tym celu trzeba jeszcze do Expresiona wrzucic obiekt samej kamery i z poru wyjsciowego wybrac "Object" i polaczyc z portem wejscioym cameraRig z portem "Object", no:)

Re: Kurs Cinema 4d - pytanie

Post: 15 maja 2014, o 15:39
autor: kamilubosz
Staram się o refundacje komputera i oprogramowania do tworzneia grafiki i właśnie rozważam zakupe cinema.