Strona 1 z 1

Długość tekstu

Post: 27 maja 2014, o 17:41
autor: mleczarz
Cześć,
Czy jest jakaś metoda na obliczenie długości tekstu na solidzie albo dopasowania rozmiarów solida na którym wpisano już tekst?
Chcę bowiem zrobić serię podpisów do filmu, a ich długość będzie różna. Na każdej z warstw, na której znajduje się podpis będzie przesuwać się flara, odpowiednio odsłaniając tekst. Żeby nie robić tego ręcznie (podpisów może być sporo), chciałbym to zrobić proceduralnie, tzn. wpisuję w precompie tekst, obliczam długość precompa w x i przesuwam flarę od początku to końca tego precompa. W zależności od długości tekstu flara może przebywać w danym czasie krótszą lub dłuższą drogę - ręcznie ustawianie pozycji dla klatek kluczowych to podejście nieco amatorskie, a ja chciałbym sobie sprawę uprościć ekspreszynem :)

Z góry dzięki za pomysły,
Pozdr.
Mleczarz

Re: Długość tekstu

Post: 2 cze 2014, o 16:55
autor: maltaannon
Trafiles niestety na bol wszystkich milosnikow ekspreszynow. Nie ma mozliwosci pobrania/sprawdzenia ile pikseli zajmuje tekst. Jedyne co mozesz zrobic, to rozne sztuczki z samym tekstem.

Przykladowo - jesli uzywasz czcionki monospaced (o jednakowej szerokosci kazdego ze znakow) to mozesz przyjac, ze szerokosc na znak to X pikseli i potem przemnozyc sobie te wartosc przez ilosc znakow.

Niestety - pewnie korzystasz z jakiegos ladniejszego fonta niz Fixedsys, wiec sprawa jest trudniejsza. Tutaj musisz "pocelowac w srodek", czyli sprawdzic ile srednio pikseli wypada na znak i na tej podstawie obliczac.

Jesli wszystkie te zmienne podepniesz sobie to jakis sliderow powinno byc moze nie idealnie, ale znacznie lepiej i sprawniej, niz robienie tego recznie. Prawdopodobnie przy polowie podpisow nie bedzie trzeba robic zadnych zmian, a przy innych trzeba bedzie troche pozmieniac te parametry.

Re: Długość tekstu

Post: 2 cze 2014, o 19:42
autor: mleczarz
Wielkie dzięki za odpowiedź :)
Czyli trochę automatyki, a trochę ręcznych robótek mnie czeka :D A ekspreszynami to właśnie Ty, o Guru, mnie zaraziłeś, stąd moje pytanie :)

Pozdrawiam,
Piotrek

Re: Długość tekstu

Post: 3 cze 2014, o 13:23
autor: Yasiek
a gdyby tak zastosowac jakis preset na tekscie - jakis Fade In na przyklad - to zdaje sie dziala samorzutnie - wiec za kazdym zaaplikowaniem sam se znajduje dlugosc tekstu - i teraz do offsetu jakos zremapowac polozenie flary, potem tylko zmieniac text zrodlowy???

p.s
to jest pytanie - nie wiem jak to zrobic
Pozdro
Yasiek

Re: Długość tekstu

Post: 5 cze 2014, o 10:50
autor: maltaannon
pomysl dobry, tylko wszystko rozbija sie o to, ze trzeba te dlugosc, ktora preset "znajduje" przekonwertowac z dlugosci w ilosci znakow na dlugosc w pikselach na ekranie. i tutaj jest wlasnie trudnosc.

mleczarz - wielkie dzieki. ciesze sie, ze kombinujesz w ten sposob. rozumiem, ze odczules juz jaka w tym siedzi potega :) daj znac co wymysliles.

powodzenia :)