Strona 1 z 1

[AS3] Preloader - czyżby błąd w kodzie?

Post: 4 paź 2011, o 23:57
autor: Buyek
Witam Serdecznie.

Witam wszystkich. Z góry przepraszam za nowy post dotyczący znów preloadera, ale przeszukując kilkakrotnie forum nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na nurtujący mnie temat.

Stworzyłem plik .fla z pleloaderem (udostępniony w darmowych materiałach) a więc ładujący plik .swf. Uruchamiając program profilujący przepustowość (w celu spradzenia działania) widzę , że jakby "wstępne" wczytywanie następuje jeszcze zanim zostanie załadowana pierwsza klatka. Po dojściu do 100% na tzw klatce 0 odpala się klatka 1 i dalej jest już to czego oczekuję, czyli widok działania mojego preloadera. Martwi mnie jednak ten pusty (biały) ekran zanim załączy się pierwsza klatka i jak domyślam się będzie on również się pojawiał gdy strona znajdzie się w sieci.

Czy jest na to jakiś sposób? A może tak działa tylko ten program do sprawdzania przepustowości?

Będę wdzięczny za pomoc z waszej strony i wyrozumiałość za nowy post.

Re: [AS3] Preloader - czyżby błąd w kodzie?

Post: 5 paź 2011, o 00:03
autor: zchrobot
wszystko zależy od tego jak dużo zajmuje sam plik preloadera, im będzie on większy tym dłużej trzeba będzie trzeba czekać na samo jego załadowanie. Ale zazwyczaj jest to kilka kb co nie sprawia żadnego problemu przy dzisiejszych łączach

Re: [AS3] Preloader - czyżby błąd w kodzie?

Post: 5 paź 2011, o 00:11
autor: Buyek
Tego jest co prawda raptem 130 kB także nie za wiele. Jak dobrze rozumiem to jest to "waga" pierwszej klatki i te wstępne wczytanie potrzebne jest aby pobrać i wyświetlić tylko pierwszą klatkę tak?

Re: [AS3] Preloader - czyżby błąd w kodzie?

Post: 5 paź 2011, o 00:37
autor: zchrobot
dokladnie tak mozna sprawdzic ile waży pierwsza klatka preloadera podczas sprawdzania przepustowości w postaci wykresu słupkowego