27 sty 2017, o 13:51
@GreG, odpisałem Ci również w .
Chyba już dzisiaj nie poleciłbym Macbooka Air. Lepiej zainwestować w Macbook Pro 13", ale nie te najnowsze z 2016 roku, które mają wyłącznie porty USB-C. Znajdziesz może jeszcze nowe egzemplarze tych Macbooków, a jeśli nie, to polecam używany.
Co do monitora, w Macbookach Pro od 2012 do 2015 jest port HDMI, więc możesz za jego pomocą podłączyć monitor. Jeśli w monitorze masz np. złącze DVI to możesz zastosować przejściówkę lub kupić kabel DVI<-->HDMI. Dodatkowo taki Macbook ma dwa porty Thunderbolt, które są zgodne z Mini DisplayPort, więc możesz sobie kupić przejściówkę Mini DisplayPort na D-Sub, DVI, HDMI czy jakikolwiek inny standard.
Ja, dla przykładu, miałem monitor z kablem HDMI, ale niewygodnie było mi podłączać ten kabel z prawej strony Macbooka, gdzie jest ten port, więc skorzystałem z przejściówki Mini DisplayPort na HDMI i podłączałem go z lewej strony. Jak zatem widzisz, bez trudu można podłączyć dowolny monitor.
Gdybyś jednak zdecydował się na Macbooka Air, który nie ma portu HDMI, to on i tak posiada port Thunderbolt, a więc sytuacja jak opisałem powyżej i żaden problem.
Co do 8GB RAM, ja tyle mam i nie ma żadnych problemów. macOS potrafi dobrze zarządzać RAMem, więc jeśli masz 8GB to spokojnie zużyje 6-7, ale jeśli masz 4GB, to też mu wystarczy. Nigdy nie zanotowałem żadnych problemów z tytułu 8GB RAM.